Wat is een stikstofstripper

Mest is de grootste bron van stikstof op de boerderij. Dit komt voor in de vorm van ammonium of organisch gebonden stikstof. Daarnaast bestaat mest voor 90% uit water. Circular Values heeft hier als eerste in Nederland de circulaire waarde van gezien en heeft de Farmcubes Quadro Stikstof Raffinage ontwikkeld zodat alleen de overtollige componenten in geconcentreerde vorm afgevoerd worden. De stikstof wordt teruggewonnen in een vloeibare anorganische meststof zoals ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat.  Dit resulteert in een hoge kwaliteit kunstmestvervanger, die geld opbrengt. Ammoniumsulfaat is een belangrijke meststof voor de plant die zowel stikstof als zwavel bevat. Met de productie van vloeibaar ammoniumsulfaat op eigen bodem worden mestafvoerkosten juist opbrengsten en hoeft er geen kunstmest te worden aangekocht. Dit levert economische voordelen op voor de grondgebonden melkveehouderij.

Het raffineren van stikstof uit mest wordt ook wel stikstof strippen, of stikstof kraken genoemd, vandaar dat deze installatie ook wel een stikstofstripper of stikstofkraker wordt genoemd. De Farmcubes Quadro is de eerste in zijn soort! Op verschillende agrarische bedrijven doet de Farmcubes Quadro inmiddels dienst.

Proces

In de stikstofstripper wordt ammonium stikstof, aanwezig in de dunne fractie, in gasvormige stikstof (ammoniak) gebracht. Ammoniak wordt normaal gesproken gevormd in de stal waar het kan ontsnappen als emissiestroom, maar in dit systeem wordt het gecontroleerd gevormd en voorkomt het juist emissie. De ammoniak gaat door kolommen en wordt gewassen om ammoniumsulfaat te produceren. De stikstofraffinage kan werken met behulp van warmte en/of met behulp van pH verhogende middelen.

Farmcubes Quadro

De Farmcubes Quadro Stikstof Raffinage is er als stationaire en mobiele raffinage. Door de mobiele versie is deze ideaal voor loonwerkers die hiermee de grondgebonden veehouderij kan bedienen waar de aanschaf van een stationaire stikstofstripper niet rendabel is. Het rendement van de Farmcubes Quadro is regelbaar en daarnaast kan Circular Values deze op afstand monitoren en bedienen waardoor wij onze klanten altijd kunnen voorzien van goede service. Circular Values biedt ook leaseopties voor zijn Stikstof Raffinage producten en ook is VAMIL/MIA van toepassing, wat economisch nog voordeliger kan zijn voor de melkveehouder.

 

Farmcubes Quadro Brochure (Nederlands)

Farmcubes Quadro Brochure (English)

Farmcubes Quadro Brochure (Deutsch)


De Farmcubes Quadro is Nederlands eerste stikstofstripper. Circular Values heeft een jarenlange ervaring met het ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden van stikstofstrippers bij verschillende veebedrijven. Voor ieder melkveebedrijf hebben wij een passende oplossing. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!