Wat is een stikstofstripper

Mest is de grootste bron van stikstof op de boerderij. Dit komt voor in de vorm van ammonium of organisch gebonden stikstof (Afkorting N). Daarnaast bestaat mest voor 90% uit water. Circular Values heeft hier als eerste in Nederland de circulaire waarde van gezien en heeft de Farmcubes Quadro Stikstof Raffinage ontwikkeld zodat de overtollige componenten in geconcentreerde vorm afgevoerd kunnen worden. De stikstof wordt teruggewonnen in een vloeibare anorganische meststof zoals ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat.  Dit resulteert in een hoge kwaliteit kunstmestvervanger. De overgebleven stikstof-arme fractie kan probleemloos over het eigen land uitgereden worden. Hiermee kan een significante stikstofreductie worden gerealiseerd. Ammoniumsulfaat is een belangrijke meststof voor de plant die zowel stikstof als zwavel bevat. Met de productie van vloeibaar ammoniumsulfaat op eigen bodem worden mestafvoerkosten juist opbrengsten en hoeft er geen kunstmest te worden aangekocht. Dit levert economische voordelen op voor de grondgebonden melkveehouderij. De veehouder is hiermee ook nooit meer afhankelijk van eventuele derogatie. 

Het raffineren of terugwinnen van stikstof uit mest wordt ook wel stikstof strippen (N-strippen), of stikstof kraken (N-kraken) genoemd, vandaar dat deze installatie ook wel een stikstofstripper of stikstofkraker wordt genoemd. De Farmcubes Quadro stikstofstripper is de eerste in zijn soort! Op verschillende agrarische bedrijven doet de Farmcubes Quadro inmiddels dienst.

Proces

In de stikstofstripper wordt ammonium stikstof (NH4+) , aanwezig in de dunne fractie, in gasvormige stikstof (ammoniak, NH3) gebracht. Ammoniak wordt normaal gesproken gevormd in de stal waar het kan ontsnappen als emissiestroom, maar in dit systeem wordt het gecontroleerd gevormd en voorkomt het juist emissie. De ammoniak gaat door kolommen en wordt gewassen om ammoniumsulfaat te produceren. De N-stripper kan werken met behulp van warmte en/of met behulp van pH verhogende middelen.

Farmcubes Quadro

De Farmcubes Quadro N-terugwinning is er als stationaire en mobiele raffinage. Door de mobiele versie is deze ideaal voor loonwerkers die hiermee de grondgebonden veehouderij kan bedienen waar de aanschaf van een stationaire stikstofstripper niet rendabel is. Het rendement van de Farmcubes Quadro is regelbaar en daarnaast kan Circular Values deze op afstand monitoren en bedienen waardoor wij onze klanten altijd kunnen voorzien van eventueel benodigde service. Circular Values biedt ook leaseopties voor zijn Stikstof Raffinage producten en ook is VAMIL/MIA van toepassing, wat economisch nog voordeliger kan zijn voor de melkveehouder. Hiermee kan ook zonder derogatie worden bespaart op mestafzetkosten.

 

Farmcubes Quadro Brochure (Nederlands)

Farmcubes Quadro Brochure (English)

Farmcubes Quadro Brochure (Deutsch)

 

De Farmcubes Quadro is Nederlands eerste stikstofstripper. Circular Values heeft een jarenlange ervaring met het ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden van stikstofstrippers bij verschillende veebedrijven. Voor ieder melkveebedrijf hebben wij een passende oplossing. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Chat via WhatsApp
1
Heeft u een vraag?
Goedendag,

Welkom bij Circular Values.

Heeft u interesse in Farmcubes voor uw agrarische bedrijf?
Neem hier direct contact op met Farmcubes, een bedrijf van Circular Values.